Yersiz Savunmalar

O bir karıncayı bile incitemezdi diyorsun. Bu cümleye bakıp ta birinin masum olduğuna inanmamı beklemesin kimse. Karıncayı göremeyecek kadar gözü dönmüş, onu görmezlikten gelecek kadar burnu havada veya cansızından çıkar sağlamayacağını düşünen pragmatist biri olabilir. Karıncayı öldüremez de, Kanada’da gözünü kırpmadan günde yüzlerce fok boğazlayabilir. Sen şimdi karıncaya basmadı diye onun masum olduğunu mu söylüyorsun? Saçma. Nereden baksan anlamsız bu söylemin.

Bir suçu senin işlediğine emin olmadan seni suçlamayacak insanlar karşısında suçunu inkar etmen yersiz. Mesela anneni düşün. Bu vazoyu sen mi kırdın diye iki kere sorduysa kabul et. Sen kırmadıysan bile reddetmen ne inandırıcılık sağlar, ne de gerçeği ortaya çıkarır. Senin kırdığına bir kere inandıysa o vazoyu sen kırmışsındır. Kabul etmeyerek sadece bu tatsız süreci uzatırsın.

Genelde açıklayabilirim dersin. Zaten sıkıntı buradan doğar. Direk açıklamak yerine açıklayabilirim diyorsan, açıklayamazsın. İmkanı yoktur o işin. Bu, tıpkı oturduğum yerden yapabilirim, edebilirim demeye benzer. Yapamayacağın gibi açıklayamazsın da. Sıradan insan, eyleme geçmeden önce eyleme geçeceğini söylüyorsa o eylemi yapamayacak demektir.

İnsandan önce hayvanı düşündüğüm zaman, etik değerlerini sorgulamalısın. Yavru kedileri apartmandan çıkarmaya çalışan küçük çocukları gördüğünde eğer yavru kedileri düşünüyorsan ya türüne ihanet eden düşünceler içindesindir ya da çok sığ düşünüyorsundur. O kedilerin annesinin çocukları hırpalama ihtimali beyninden uçmuşsa buna kayıtsız kalmak pek de mümkün değil.

Tarihsel sürecin değiştiğini düşünen zihniyet sohbetlerinin de değiştiği yanılgısına düşer. Bu şekle aldanmaktır. Derinlemesine baktığında aslında hiçbir şeyin değişmediğini görürsün. Tıpkı konuştukların gibi. Popüler kültürün kısır döngüsünde hapis kalmışsındır belki. Kim Bilir?

Bir uyarıda bulunacağım. Hem kendime hem sana. Derin konulardan çıkmak derin denizlerden çıkmak gibidir. Her ikisinden de hızlı çıkarsan vurgun yersin. Ayrıca şunu unutmayalım; derin konulardan çıkarken arkamızdan kapıyı kapatmak çok önemli. Tüm hayata sızacak bir derinlik bizi sosyal hayatta zehirleyerek öldürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder